Tuesday, December 2, 2008

SENI TARIAN KAUM RUNGUS

Tarian suku kaum Momogun Rungus ditarikan oleh seorang lelaki dan beberapa orang perempuan. Tarian yang dinamakan Sumundai-Mongigol ini diiringi dengan paluan gong. Alatan muzik yang digunakan terdiri daripada 4 buah gong dan gendang yang dinamakan 'Tontog'.Penari perempuan akan merapatkan bahu antara satu sama lain dan menggerakan pergelangan tangan dengan langkah-langkah yang perlahan dan lembut. Apabila lelaki dan perempuan sama-sama menari, ia dipanggil "miandak" dalam bahasa Rungus. Tarian Sumundai-Mongigol ini ditarikan apabila tiba Pesta Kaamatan, upacara pemujaan semangat, majlis perkahwinan, kematian, keraian ataupun ketika menyambut tetamu yang istimewa. 

Kadang-kadang semasa tarian ini ditarikan, beberapa orang Rungus akan membawa beberapa gelas arak buatan sendiri seperti "kinomol" yang diperbuat dari beras dan "tinonggilan" yang diperbuat dari jagung untuk para tetamu yang hadir dalam majlis berkenaan.

Lihat Gambar-gambar yang berkaitan dengan tarian Mongigol om Sumundai :

http://lukisan-gambar-rungus.blogspot.com/2008/12/tarian-rungus-mongigol-om-sumundai.html

6 comments:

Jef001 said...

Hai kopivosian kumaa dika pinsan.baiko nakapit oku ct blong nu t.nunu habal kumaa dika?nabasa ku no it sebahagian dt toango tangon nu nga banalko sumukung oku om avantang it blong..mantad doho aharap oku dot ilombus nu it nagama nu...KOPIVOSIAN

Anonymous said...

amu adapat naku ong a kopongolos tokou dot boros vokon?

Anonymous said...

tangon rungus banal ko opurimanan ong rongohon i dolou dit manangon. kivaro "bahasa klasik" dau mahi. a ilaan ku ong sid Kudat. Ong ponong sid tupak Pitas, ong sukul kakal po i ongoulun totuo, banalko avantang i gama manangon yoti.

Anonymous said...

ot apatut gamaon tokou, baiko kivaro nobo bansa di tokou ot mangagama "kajian" taralom diti bansa do Rungus. Tu ong aso, jumadi ti boros ditokou dot "bahasa mati" bogima tu amu pakazon dit anganak vagu.I kovaro sikul, pioomungon dioti i boros dot boros vokon yadko "Inggeris" Kina om vokon-vokon po. Iningo pogi tokou i kadazan, aso boros o inolos kon?

Puteri (Enuvung) Manisa said...

mimang ong tutuan no mongining it ongo ulun tuo2 manangon banal noko avantang kiningan om varo bahasa klasik mad noko ino noboros nu dino.. iti ongo boros tangon ti inotud kuno sid pongilaan bahasa rontob nilaan ku.. alaid no kapatai it ongo oduon ku.. ong it ahandamanku it oduon ku moros-boros iri cara dau momoros mad ko bahasa kadazan.. om ogumu ot bahasa klasik om boros taralom it amu no kopining ditokou dit bianono

Alison Janari said...

kopivosihan sid dikau. toria kasih sid dikau tu banalko avantang iti blog nu. navaro duaton ku sid dikau ngan mongoguna oku ot BM tu amu dati osondot ku ong sid Rungus. saya juga berminat dalam memperkenalkan rungus melalui blog tapi saya sendiri pun kurang informasi berkaitan dengan rungus dan saya sangat suka denga entry kali ini yang berkaitan dengan tarian sebab saya minat dan saya seorang penari tradisional sabah di sekolah saya, tapi bila kami menari tarian rungus ramai kawan-kawan saya yang tanya kenapa 1 orang saja lelaki yang menari?ada sejarah di sebalik ini ka?
dan satu lagi, rungus sebelah mana ah yang tarian ini ada masa ada kematian, sebab saya baru tau pula ada macam ne,..
last, saya mau minta izin untuk share kau punya blog ne untuk promote bangsa kita. terima kasih..